Konepajayhtiö ITA Nordic Oy ja Steelsalo Oy allekirjoittivat tänään 22.1.2025 yrityskauppasopimuksen, jolla Salon Konepajan koko osakekanta siirtyy ITA Nordicin omistukseen.
ITA Nordic Oy on suomalainen, kone- ja laitevalmistajien sopimusvalmistaja, joka on erikoistunut laadukkaiden ja teknisesti vaativien sorvattavien, jyrsittävien tarkkuuskappaleiden valmistukseen ja kokoonpanoon. Yrityskaupan myötä ITA Nordicin liikevaihto kasvaa 19 milj. eurosta 27 milj. euroon ja henkilökunnan määrä 84 työntekijästä 120:een. Kauppa on osa ITA Nordicin kasvustrategiaa ja vahvistaa osaamista teknisesti vaativien komponenttien valmistajana. Asiakkaina on alansa johtavia yrityksiä, kuten ABB, Sandvik ja Wärtsilä.
Salon Konepaja on koneistukseen ja sopimusvalmistukseen erikoistunut konepaja, jonka liikevaihto on 8 milj. euroa ja henkilöstön määrä 36 henkeä. Yhtiön ydinosaamista ovat koneistetut, geometrisesti vaativat ja tarkasti toleroidut tuotteet.
Toiminta Salon tehtaalla tulee jatkumaan ennallaan ja osaavan henkilökunnan työpaikat säilyvät Salossa.
Vastuullinen ja osaava kotimainen omistajuus
– Haluamme olla kasvollinen suomalainen omistaja ja luoda työtä Suomeen. Asiakkaille yrityskauppa tulee näkymään laajempana toimituskykynä, laadukkaina tuotteina sekä mahdollisuutena vastata paremmin tuleviin vaatimuksiin vastuullisuusasioissa, kertoo ITA Nordicin hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikainen.
– Myyjänä pidin erityisen tärkeänä, että toimintaa tulee jatkamaan suomalainen teollinen toimija, jolla on kyky ja halua investoida jatkossa myös Salon tehtaalla, kertoo Steelsalon omistaja Simo Halonen
Lisätietoja:
Tommi Matikainen, hallituksen puheenjohtaja, ITA Nordic Oy, p.+358 400 810 031
Simo Halonen, toimitusjohtaja, Salon Konepaja Oy, p.+358 40 018 0797
ITA Nordicin vastuullisuusjohtajana (Chief Compliance Officer) toimii kesäkuussa 2024 aloittanut Titta Pitman. Titta keskittyy ITA Nordicin vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseen ja raportoinnin kehittämiseen, mikä on olennainen osa yrityksen kilpailukyvyn säilyttämistä ja vahvistamista.
Titta tuo mukanaan vahvaa projektiosaamista ja tiedepohjaista analysointia
Titta on kauppatieteiden tohtori ja tuo mukanaan tiedepohjaisen kyvykkyyden analysoida vastuullisuuteen liittyvää EU-regulaatiota ja muita asiaan liittyviä vaatimuksia. Hänellä on vahvaa osaamista niin ihmisten kuin projektien johtajana.
– Yritysten vastuullisuusasiat ovat tällä hetkellä erityisesti EU-regulaation vaatimusten vuoksi ajankohtaisia, ja vastuullisuuteen liittyvät kehitysprojektit linkittyvät vahvasti digitalisaatioon ja tekoälyn hyödyntämiseen. Vastuullisuusjohtajana ymmärrykseni tuottavan teollisuuden vastuullisuusvaatimuksista ja tarvittavista kyvykkyyksistä tulee varmasti vielä tulevina vuosina kasvamaan vahvasti, sanoo Titta.
Titta arvostaa ITA Nordicia innovatiivisena työpaikkana, jossa kehitys näkyy niin prosessien kuin liiketoiminnan tasolla. Vapaa-ajallaan hän rentoutuu lenkkeillen koiriensa kanssa, tapaa ystäviään ja nauttii hyvän ruoan valmistuksesta.
Tervetuloa Titta!
EU:n asettaman uuden sääntelyn myötä yritykset velvoitetaan keräämään tarkkaa dataa tuotteidensa valmistuksesta, kuten raaka-aineiden alkuperästä ja hiilijalanjäljestä. Luonnollisesti sääntely koskettaa myös vaativien koneistettavien kappaleiden valmistukseen erikoistunutta ITA Nordicia, joka on jo hyvässä vauhdissa ottamassa käyttöön uusia käytänteitä.
Mikä digitaalinen tuotepassi?
Digitaalinen tuotepassi on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Sen tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja vähentää tuotteiden ympäristövaikutuksia. Ohjelman tarkoituksena on tukea kestävää kehitystä ja auttaa yrityksiä täyttämään tulevat sääntelyvaatimukset ympäristöystävällisempien toimintatapojen kautta. Käytännössä digitaalinen tuotepassi on tuotteen yksilöity digitaalinen identiteetti, joka voi sisältää tietoa tuotteen valmistusprosessista, raaka-aineista, hiilijalanjäljestä ja kierrätysmahdollisuuksista. Tämä data on tärkeää paitsi kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta myös tuotteiden jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden parantamiseksi. Tulevaisuudessa digitaalinen tuotepassi tullaan vaatimaan kaikilta EU:n alueella myytäviltä tuotteilta.
Digitaalisen tuotepassin hyödyt asiakkaillemme
Tulevaisuudessa asiakkaat ja sidosryhmät arvostavat entistä enemmän yrityksiä, jotka panostavat ympäristövastuuseen ja läpinäkyvyyteen. Digitaalinen tuotepassi tuokin useita hyötyjä asiakkaillemme, sillä tarvittava tuotteiden data on helposti saatavilla ja niiden avulla pystytään varmistamaan tuotteiden laatu ja jäljitettävyys koko elinkaaren ajan.
Digitaalisen tuotepassin edut:
- Digitaalisen tuotepassin avulla voidaan varmistaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU:n asettamat vaatimukset.
- Tuotepassi voi tarjota yksityiskohtaista tietoa tuotteen valmistuksesta, materiaalien alkuperästä ja tuotantoprosesseista. Tämä parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä, mikä on erityisen tärkeää vastuullisuus- ja kiertotaloustavoitteiden kannalta.
- Digitaalinen tuotepassi mahdollistaa tehokkaamman tiedonvaihdon valmistajan ja tilaajan välillä, sillä sovitut tuotteen tiedot ovat helposti saatavilla sähköisessä muodossa.
- Digitaalinen tuotepassi parantaa laadunvalvontaa ja tilaaja voi helposti varmistaa vastaako tuotteiden laatu säädöksiä.
- Myös riskienhallinta paranee, sillä toimitusketjun materiaalien ja osien alkuperä on helposti tarkastettavissa.
- Yritykset, joilla on kyvykkyydet täyttää EU:n uudet kestävyysvaatimukset, voivat saada etulyöntiaseman markkinoilla, erityisesti kun kuluttajat ja liikekumppanit yhä enemmän suosivat vastuullisia ja läpinäkyviä valmistajia.
Ensimmäiset askeleet on jo otettu
EU:n markkinoille tulevien tuotteiden digitaalisten tuotepassien ensimmäiset ohjaukset tulevat kesällä 2025. Tämän jälkeen, niillä yrityksillä, joita asia koskee, on 18 kk aikaa ottaa asiat käytäntöön. Tämä aikataulutuksen mukaan joillakin tuoteryhmillä on jo vuonna 2027 digitaalinen tuotepassi käytössä.
ITA Nordic on aloittanut valmistautumisen sen käyttöönottoon useilla eri tavoilla. Olemme mm. ottaneet käyttöön uuden ERP-järjestelmän, joka mahdollistaa tuotantodatan keräämisen ja varastoinnin mm. tuotteen hiilijalanjäljestä. Tämä on ensimmäinen askel kohti digitaalisia tuotepasseja, joista tulevaisuudessa tuotteista ja komponenteista kerätty data on helposti luettavissa esimerkiksi QR-koodin tai viivakoodin avulla.
– Olemme mukana Sandvikin johtamassa Daponet -hankkeessa, jossa tutkitaan uuden arvonluonnin mahdollisuuksia datatalouden keinoin. Hankkeen puitteissa on ollut mahdollisuus selvittää datan varastointiin, rajapintojen hallintaan ja niiden hyödyntämiseen liittyviä toimenpiteitä. Olemme jo ottaneet ensimmäisiä askeleita tulevaisuuden dokumentointiin, mikä asettaa meidät edulliseen asemaan, toteaa ITA Nordicin vastuullisuusjohtaja Titta Pitman.
Vastuullisuus on osa ITA Nordicia
Digitaalisen tuotepassin edustamat vihreät arvot eivät ole ITA Nordicille uusi juttu. Olemme kehittäneet prosessejamme ympäristöystävällisimmäksi jo vuosien ajan. Kaikki toimipisteemme mm. käyttävät hiilivapaata sähköä, ja Puntalan yksikössä luovuttiin maakaasun käytöstä kokonaan ja lämmitysjärjestelmä muutettiin käyttämään sähkökäyttöisiä ilma-vesilämpöpumppuja. Lisäksi iso osa käyttämästämme teräksestä hankitaan Imatralla sijaitsevasta Ovakon terästehtaasta, jonka pääraaka-aineena on Suomesta tuleva teräsromu.
Digitaalinen tuotepassi tuo myös kilpailuetua ITA Nordicille
Digitaalinen tuotepassi tuo mukanaan merkittäviä muutoksia yrityksille ja sen käyttöönotto vaatii erityisosaamista. Kesäkuusta 2024 alkaen ITA Nordicin vastuullisuusasioita on hoitanut vastuullisuusjohtaja Titta Pitman. Hän vastaa muun muassa digitaalisen tuotepassin käyttöönoton valmisteluista.
– Digitaalisesta tuotepassista on tulossa ITA Nordicille kilpailuetu. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme EU-sääntelyn vaatimaa arvokasta dataa, mutta myös lisäämään tuotteidemme läpinäkyvyyttä ja kestävyyttä. Tietoisuus tuotteiden hiilijalanjäljestä on yhä tärkeämpää useille asiakkaillemme, sanoo Pitman.
– Tulevaisuudessa digitaalinen tuotepassi antaa ITA Nordicille mahdollisuuden kehittää uusia liiketoimintamalleja. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme palveluja, jotka liittyvät tuotteen elinkaaren hallintaan, jäljitettävyyteen ja kierrätykseen, jatkaa Pitman.
Säädös asettaa myös haasteita yrityksille
Digitaalinen tuotepassi tukee vihreää kehitystä ja tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta se asettaa myös haasteita. Datan kerääminen, hallinta ja tietoturvallisuus ovat asioita, joihin on kiinnitettävä erityisesti huomiota, kun kyseessä ovat monimutkaiset toimitusketjut ja eri sidosryhmien tarpeet. ITA Nordic valmistautuu vastaamaan näihin haasteisiin kehittämällä datan varastointiratkaisuja ja yhteistyötä asiakkaiden kanssa.
Säädöksen aiheuttamat muutokset eivät myöskään ole aivan ilmaisia, sillä uusien järjestelmien käyttöönotto maksaa.
– EU:n pyrkimys on tukea erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä erinäisten rahoitushankkeiden avulla digitaalisen tuotepassin kehittämisessä ja käyttöönotossa. Tämä auttaa yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä ja varmistamaan, että yritykset ovat valmiita noudattamaan uusia sääntelyvaatimuksia heti niiden astuessa voimaan, sanoo Pitman.
Digitaaliset tuotepassit kuuluvat vastuulliseen tulevaisuuteen
ITA Nordicilla muutokseen suhtaudutaan positiivisesti ja pyrimme olemaan edelläkävijä kehityksessä. Valmistaudumme jo nyt tulevaan sääntelyyn ja kehitämme uusia tapoja tarjota lisäarvoa asiakkaillemme digitaalisten tuotepassien avulla, päättää Titta Pitman.
Jens Nissilä on aloittanut 28.10.2024 Närpiön yksikön tehdaspäällikkönä vastaten yksikön toiminnasta. Hän siirtyi ITA Nordicin palvelukseen The Switchin Vaasan tehtaan tuotantopäällikön tehtävästä. Jensillä on monipuolinen kokemus koneenrakennuksen tuotannon johtamis- ja kehitystehtävistä.
Yksikön tehdaspäällikkönä aiemmin toiminut Patrick Häggblom on kertonut halukkuudestaan siirtyä yhtiön ulkopuolelle ja hän jatkaa ITA:n palveluksessa 31.1.2025 saakka
Suomen johtava teollisuustapahtuma Alihankintamessut pidetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 1.-3.10.2024. Tämän vuoden teemana on ”Tekoälyllä tuottavuutta”. ITA Nordic on messuilla mukana tänäkin vuonna – löydät meidät osastolta A245.
Tervetuloa käymään, niin keskustellaan yhteistyökuvioista!
Lue lisää monipuolisesta tuotannostamme: https://www.itanordic.fi/joustava-ja-monipuolinen-tuotantomme-pystyy-tayttamaan-myos-erikoisalojen-lisavaatimukset
Moderniin tehdasautomaation panostava ITA Nordic on kone- ja laitevalmistajien erinomainen kumppani, joka on keskittynyt erityisesti vaativien mittatarkkojen koneistettavien kappaleiden sekä erilaisten kokoonpanojen valmistamiseen.
Tarjoamme asiakasyrityksillemme mahdollisuuden keskittää omat resurssinsa tuottavimpiin prosesseihin ja ydintoimintoihin – ja jättää tuotteiden valmistusprosessi meille.
ITA Nordic investoi merkittävästi Ruokolahden Puntalassa sijaitsevan tehtaan tuotannon modernisointiin uusimalla työstökoneita ja automaattivarastojärjestelmää. Uuden teknologian myötä tuotanto tehostuu, ja pystymme tarjoamaan asiakkaillenne entistä parempaa palvelua.
ITA Nordic toteuttaa merkittävän korvausinvestoinnin, jonka yhteydessä Puntalan tehtaan työstökoneita uusitaan. Investointi on keskeinen osa yrityksen strategiaa, jonka tavoitteena on varmistaa tuotannon korkea laatu, tehokkuus ja kilpailukyky nopeasti muuttuvilla markkinoilla – nyt ja tulevaisuudessa.
Uudet työstökoneet edustavat alansa viimeisintä teknologiaa ja tuovat mukanaan parannuksia niin tuotannon tehokkuuteen kuin tarkkuuteen. Koneet ovat nopeampia, luotettavampia ja monipuolisempia. Tämä investointi on meille tärkeä, jotta pystymme jatkossakin vastaamaan asiakkaidemme korkeisiin vaatimuksiin ja pysymään kilpailukykyisenä.
– Tällä hetkellä käytössä olevat työstökoneet ovat palvelleet hyvin jo 17 vuotta. Teknologia on kuitenkin uusiutunut vuosien varrella huimasti ja investoimalla uusiin, pääsemme takaisin alan terävimpien kärkeen. Puntalan tehtaalle tekemämme investointi tehostaa tuotantoamme ja mahdollistaa paremman palvelun asiakkaillemme, kertoo ITA Nordicin hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikainen.
Koneistuskeskusten ja FMS-järjestelmän modernisointi parantaa tuotantotehokkuutta
Puntalan tehtaalle uusitaan 2 kpl vaakakaraista koneistuskeskusta sekä FMS-järjestelmän ohjaus. FMS-järjestelmä on yksi Puntalan tehtaan tärkeämmistä järjestelmistä, jonka uusiminen jatkaa järjestelmän käyttöikää 20 vuodella ja varmistaa häiriöttömän käytettävyyden pitkälle tulevaisuuteen.
– Järjestelmäpuoli modernisoidaan loppuvuoden 2024 aikana ja keväällä 2025 vaihdetaan työstökoneet. Työstökoneet vaihdetaan yksi kone kerrallaan, jotta tuotanto voi jatkua tehokkaana keskeytyksettä. Investoinnin myötä Puntalan tehtaan tuotantokapasiteetti ja -laatu paranevat merkittävästi, kertoo Matikainen.
Säännölliset investoinnit takaavat tuotannon laadun ja joustavuuden
ITA Nordic investoi vuosittain noin 10 % liikevaihdosta, jotta kilpailukyky ja laaduntuottokyky säilyy. Puntalan tehtaan investoinnin suuruus on noin 2 miljoonaa euroa. Investoiminen uuteen teknologiaan mahdollistaa entistä joustavamman ja kustannustehokkaamman tuotannon, mikä on meille kilpailuetu tulevaisuudessakin.
Vaativien osien ja kokoonpanojen valmistus vaatii korkeaa asiantuntemusta ja monipuolista tuotantoympäristöä. ITA Nordic seuraa tiiviisti teknologista kehitystä, kehittäen omia toiminta- ja työstötapoja jatkuvasti pysyäkseen alan kärjessä. Yrityksen kyky tuottaa suuria tuotantoeriä laatuvaatimusten mukaisesti sekä erikoisalojen tarpeisiin mukautuminen tekevät ITA Nordicista erinomaisen sopimusvalmistuksen kumppanin.
ITA Nordic on erikoistunut vaativien koneistettavien osien valmistamiseen erikokoisissa sarjoissa asiakkaiden piirustuksien ja muiden spesifikaatioiden mukaisesti. Valmistamme hyvin monipuolisesti erilaisia koneistettavia osia ja osakokoonpanoja, kuten
- sähkökoneiden osat: akselit (hammastuksilla ja ilman), kokonaiset roottorit, päätykilvet, laakeripesät ja -kannet, laakerikokoonpanot, kytkentäkotelot, magneettielementtien mekaniikkaosat jne.
- hydrauliosat: hydrauliakkujen osat ja itse akut, iskuvasaran sylinteriputket, hydraulimoottorien jakoventtiilit, sylinterien osat jne.
- erikoislujat kiinnitystarvikkeet
- vaihdekotelot
- muut akselit
– Valmistuskyky ei rajoitu pelkästään yllä mainittuihin, vaan kattavan konekannan, osaamisen ja toimittajaverkoston avulla pystymme kilpailukykyisesti toimittamaan asiakkaan tarvitsemat valmiit osat ja vaativatkin kokoonpanot, edellyttävät ne sitten koneistamisen lisäksi 3D-mittauksen tai lämpökäsittelyn/pinnoituksen (esim. eri karkaisut, nitraukset, nikkelöinnit, kuparoinnit, sinkitykset jne.), kertoo ITA Nordicin tuotantojohtaja Erkki Martikainen.
Teknologinen kehitys vie eteenpäin koneistusmenetelmiä ja -tekniikoita
Teknologinen kehitys menee teollisuuden alalla nopeasti eteenpäin. Pyrimme pysymään kehityksen huipulla tekemällä tiivistä yhteistyötä konetoimittajien ja erityisesti työkaluvalmistajien kanssa. Testaammekin usein meillä yhteistyössä uusia tehokkaampia työstöratojen ohjelmointi- ja työstötapoja sekä uudentyyppisiä työkaluja. Näin pysymme askeleen edellä kehityksessä sen lisäksi, että seuraamme alan kehitystä myös muuten tiiviisti.
– Iso osa koneistamisesta myös meillä on edelleen sorvaamista, jyrsimistä, avartamista ja poraamista ja kehitys menee näilläkin koko ajan eteenpäin. Näiden lisäksi vaativampiin tuotteisiin tehdään esimerkiksi kalvausta, hiontaa ja silovalssausta. Ulkopuolisia hammastuksia teemme pääasiallisesti jyrsimällä suoraan ja vierijyrsinnällä ja sisäpuolisia höyläämällä, mutta esim. Power skiving tekee tuloaan molempiin, kertoo Martikainen.
Tuotantomme monipuolisuus mahdollistaa useiden eri toimialojen palvelemisen
Tuotantomme monipuolisuus mahdollistaa korkealaatuisten ja luotettavien komponenttien valmistuksen, myös erityisiä lisävaatimuksia edellyttäville aloille. Tällaisia ovat esimerkiksi puolustusvälineteollisuuden tuotteiden valmistus.
– Puolustusvälineteollisuuden tuotteiden valmistuksessa korostuvat erinäiset turvallisuusasiat mm. luottamuksellisuuteen ja tuoteinformaatioon liittyen, jotka luonnollisesti hallitsemme. Lisäksi laadunvarmistukseen ja riskienhallintaan voi olla lisävaatimuksia. Puolustusvälineteollisuuden tuotteet on yleensä suunniteltu kestämään mm. kovia olosuhteita ja rajumpaa käyttöä painoa kasvattamatta, jolloin tuotteissa on usein mm. kulutustakestäviä pinnoituksia ja harvinaisempiakin materiaalilaatuja, jotka hoituvat meiltä kyllä, sanoo Martikainen
Koneiden kyvykkyys tulee kasvamaan entisestään
Koneistukselle on paikkansa myös tulevaisuudessa ja ala kehittyy lujaa vauhtia. Työstömenetelmät, työkalut ja koneet kehittyvät jatkuvasti tehostaen tuotantoa ja mahdollistaen tarkempienkin vaatimusten saavuttamisen. Vaativissakin osissa pystytään osin siirtymään hiotuista osista lastuavaan työstöön tarkkuuden kehittymisen myötä, kustannuksia säästäen.
– Erilaiset uudet työstötavat tulevat yleistymään ja kehitys tulee jatkumaan edelleen. Lisäksi työstökoneiden kyvykkyys ja monipuolisuus tulevat kasvamaan entisestään. Materiaalia lisäävät menetelmät kehittyvät ja yleistyvät etenkin paino-optimoiduissa osissa, sekä minimoitaessa kalliin materiaalin tarvetta että perinteisillä menetelmillä hankalasti toteuttavilla muodoilla, mutta myös 3D-tulostetuissa osissa tarkimmat pinnat vaativat edelleen koneistamista. Valmistuksen tehokkuus materiaalia lisäämällä ei vielä päätä huimaa ja tulostettujen materiaalin hyväksyntä erilaisiin käyttöihin vaatii vielä paljon työtä.
– Tekoälyn hyödyntäminen valmistusprosessin suunnittelussa ja ohjelmoinnissa on mielenkiintoinen asia, mutta se ei missään nimessä tule täysin korvaamaan osaavaa menetelmäsuunnittelijaa, vaan se tulee mukaan tehostamaan työntekoa, mistä voimme saada kilpailuetua. Tekoälyä hyödynnämme jo muuten mm. erilaisten raporttien teon automatisoinnissa ja voimme käyttää säästyneen ajan näin kasatun tiedon hyödyntämiseen, Martikainen toteaa.
Kehitämme valmistusprosessejamme asiakkaidemme etuja ajatellen
Jatkuva kehitys tuo mukanaan myös haasteita. Tuotannossa haasteet ovat kuitenkin kehitysmahdollisuuksia, jotka pitää hyödyntää toimintatapojen parantamisessa. Käytännössä kaikki on mahdollista, mutta aikataulut voivat joskus asettaa haasteita, koska kapasiteetin nostaminen voi viedä aikaa.
Teemme asiakkaidemme kanssa valmistettavuusyhteistyötä eli esitämme tarvittaessa parannusehdotuksia, jotta päästään kustannustehokkaampaan lopputulokseen. Ehdotuksissa huomioidaan kuitenkin edelleen asiakkaan laatuvaatimukset, joten laadusta emme koskaan tingi.
– Meiltä löytyy osavalmistusosaamisen lisäksi myös laajalti pitkällistä kokemusta ja insinööriosaamista laitevalmistuspuolelta. Tästä on hyötyä myös asiakkaalle parannusehdotusten muodossa. Joissakin tapauksissa olemme mukana jo tuotekehityksen aikana jo ennen prototyyppien valmistusta, kertoo Martikainen.
Asiakassuhteemme ovat pitkiä ja niistä iso osa on yrityskauppojen myötä tulleita. Valmistamme aina asiakkaillemme tuotteet järkevän kokoisissa tuotantosarjoissa, esimerkiksi useamman kuukauden tarpeet kerrallaan ja toimitamme ne asiakkaalle heidän haluamissaan erissä – myös pienissä erissä.
Monipuolinen ja luotettava kumppani koneistukseen
ITA Nordicin joustavuus ja mahdollisuus monipuoliseen tuotantoon on saanut kiitosta asiakkailta. Meille tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan valmistamiemme tuotteiden toimitusvarmuus ja laatu on asiakkaidemme mukaan erinomainen. Olemme luotettava ja osaava sopimusvalmistuskumppani, joka tuo selkeää kilpailuetua myös asiakkaillemme.
Yritysostot ovat merkittävä tapa kasvattaa yrityksen toimintaa ja parantaa kilpailukykyä. Niiden avulla voidaan laajentaa markkina-aluetta sekä monipuolistaa tuotevalikoimaa. Lisäksi yritysostoilla saadaan käyttöön usein myös uutta teknologiaa ja osaamista.
Vaativien mittatarkkojen koneistettavien kappaleiden sekä erilaisten kokoonpanojen valmistamiseen erikoistuneelle ITA Nordicille yritysostot ovat osa yrityksen kasvustrategiaa. Tehtyjen kauppojen taustalla on yleensä ollut pidempään jatkunut yhteistyö. Näin molemmat osapuolet ovat voineet olla varmoja sekä osaamisen laadusta että toiminnan jatkuvuudesta.
– Meillä on kasvutavoitteita tulevaisuudelle, mutta alallamme orgaanisesti kasvaminen on haastavaa. Yrityskaupat tukevat kasvustrategiaamme, sillä kauppojen kautta kulkeva kasvupolku on nopeampaa ja kannattavampaa. Uskomme myös, että tulevaisuudessa yritysostojen painoarvo kasvaa, sillä osaavien työntekijöiden saatavuus on haastavaa, kertoo ITA Nordicin hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikainen.
Teollisuusalalla asiakassuhteet ovat usein vuosikymmeniä pitkiä, eikä niiden väliin ole kovinkaan helppoa päästä muutoin kuin kovalla hintakilpailulla tai yrityskaupoilla. Karkeasti voisi sanoa, että noin puolet ITA Nordicin nykyisestä liikevaihdosta on tullut yrityskauppojen kautta.
– Osassa ostamissamme yrityksissä on ollut haastavaa löytää jatkajaa eläköitymisen lähestyessä, jolloin omistaja etsii omalle yritykselleen luotettavaa jatkajaa. Tässä vaiheessa me olemme tulleet mukaan, jolloin yrityksen toiminta on jatkunut keskeytyksettä, sanoo Matikainen.
Onnistunut yritysten yhteensovittaminen luo pohjan vahvalle kasvulle
Kahden yrityksen yhdistämisessä on avainasemassa huolellinen suunnittelu ja tehokas toimintojen integraatio. Sulautumisprosessin onnistuminen vaatii työkulttuurien, henkilöstön johtamisen sekä operatiivisten prosessien onnistunutta yhteensovittamista. Menestyksellinen yhdistäminen luo pohjan vahvalle kasvulle ja kilpailukyvylle, tarjoten samalla mahdollisuuksia sekä yritykselle että sen työntekijöille.
Sulautumisprosessissa on tärkeää huolehtia asiakassuhteiden säilyttämisestä ja tuotannon ylläpitämisestä ilman keskeytyksiä. Tämä edellyttää sujuvaa työnohjausta ja avointa kommunikaatiota nykyisten ja uusien työntekijöiden kesken. Selkeä tiedotus ja muutoksen hallinta vähentää epävarmuutta ja muutosvastarintaa.
– Ostamamme yritykset ovat yleensä yrittäjävetoisia. Niissä harvoin on erillistä toimitusjohtajaa, joten kattava yritystuntemus ja tietotaito ovat poisjäävällä yrittäjällä itsellään. Kauppojen edellytyksenä onkin, että yrittäjän pitäisi sitoutua olemaan yrityksen toiminnassa mukana vielä yrityskaupan jälkeen noin 2–3 vuotta, jotta siirtymävaihde voidaan hoitaa mahdollisimman hyvin, sanoo Matikainen
Yritysostot tuovat mukanaan uutta osaamista ja laajentavat tuotetarjontaa
Yrityskauppojen tavoitteena on laajentaa sekä asiakaskuntaa että osaamista. ITA Nordicilla onkin kauppojen edellytyksenä, että mukana tulee aina asiakkuuteen liittyvää osaamista – sellaista mitä ITA Nordicilla ei vielä ole. Osaaminen voi olla mm. hankintaosaamista, tietoteknistä osaamista tai yrityksellä voi olla sellaista teknologiaa käytössä, jota ITA Nordicilla ei aiemmin ole ollut. Etuna on, että sekä yhtiön nykyiset että uudet asiakkaat hyötyvät laajentuneesta tuotetarjonnasta ja osaamisesta. Yritysostoilla pyritään saamaan merkittäviä synergiaetuja koko toimitusketjun eri osa-alueille.
– Kun kaksi yritystä yhdistetään, liittyy siihen etujen lisäksi myös väistämättä omat haasteensa. Yrityksillä on käytössään omat toiminnanohjausjärjestelmät, joihin tulee lähes poikkeuksetta muutoksia yritysten yhteensovittamisessa. Lisäksi yritysten operatiivisissa prosesseissa on tavallisesti eroja, joita tulee tarkastella ja sovittaa yhteen, jotta toiminta tehostuu eikä synny ylimääräistä päällekkäisyyttä, sanoo Matikainen.
Muutokset tuovat monia etuja yritykselle, mutta myös työntekijöille. Työntekijät saavat uusia uramahdollisuuksia sekä mahdollisuuden oppia ja kasvaa monipuolisemmassa organisaatiossa.
– Haasteita työntekijöille voivat aiheuttaa eri toimintatapojen ja työsuhde-ehtojen yhteensovittamiset. Onneksi muutosvastarinta on usein pientä ja näistä selvitään tavallisimmin hyvällä työnjohdolla, sanoo Matikainen.
Millaisia suunnitelmia ITA Nordicilla on tulevaisuudelle?
Niin nyt kuin tulevaisuudessakin, tavoitteenamme on kasvaa. Seuraamme jatkuvasti mitä markkinoilla tapahtuu ja olemme avoinna uusille yritysostoille. Katsomme ja analysoimme kriittisesti, millaisia yrityksiä ostamme. Pidämme myös tarkasti kiinni toimialarajasta eli emme laajenna toimialalta pois. Ja koska automaation tarve alalla lisääntyy koko ajan, vaikuttaa yrityksen nykyinen automaation taso päätöksentekoomme.
Koemme, että yritysostot ovat olennaisia kasvun kannalta. Laajeneminen tarjoaa lukuisia etuja sekä yritykselle että sen työntekijöille. Yritysostot edellyttävät kuitenkin kriittistä tutkailua ennen päätöksentekoa, jotta lopputulos on tavoitteiden mukainen.
ITA Nordicin Närpiön yksikön tehdaslaajennus on valmistunut. Laajennuksella haluttiin vastata kysynnän kasvuun ja samalla korvata vanhaksi käynyttä konekantaa.
ITA Nordicin Närpiön yksikkö on keskittynyt koneistettujen tarkkuusakseleiden tuotantoon, joita käytetään mm. sähkömoottoreissa. Asiakaskunnan ja tilauskannan kasvaessa eteen tuli tarve modernisoida tuotantoprosesseja sekä -kalustoa pysyäkseen kilpailukykyisenä. Uusien koneiden ja teknologioiden käyttöönotto mahdollistaa tehokkaan ja korkealaatuisen akselivalmistuksen.
– Jo vuonna 2021 Maxelin liiketoimintakaupan yhteydessä tiesimme, että tulevat kasvutavoitteet edellyttävät korvausinvestointia vanhan päidentasaukseen tarkoitetun työstökoneen tilalle. Ennen investointipäätöstä pohdittiin, olisiko vanhan koneen kunnostaminen kannattavaa. Selvitimme eri vaihtoehtoja ja aika nopeasti selvisi, että päidentasauksen osalta investointi uuteen on ainoa järkevä ratkaisu, kertoo ITA Nordicin toimitusjohtaja Tommi Laakso.
– Koneen tekninen modernisointi olisi tullut yllättävän kalliiksi verrattuna uuden koneen investointiin. Investoimalla uuteen, saimme käyttöömme modernin robottisolun pelkän päidentasauskoneen sijaan. Näin saimme automatisoitua aikaisemmin manuaalisia työtehtäviä, mikä nopeuttaa työvaiheita ja parantaa työn mielekkyyttä, jatkaa Laakso
Tehdaslaajennus aloitettiin keväällä 2023
Investointipäätöksen myötä rakentamispäätös laajennuksesta tehtiin vuonna 2022. Ennen rakennustöiden aloittamista hankittiin tarvittavat luvat ja hyväksynnät laajennukselle. Projektin toteuttajaksi valikoitui paikalliset toimijat lähialueelta ja laajennukseen liittyvät työt aloitettiin alkuvuodesta 2023.
– Projekti eteni suunnitellusti ja hyvin aikataulussa pysyen. Tilat saimme käyttöömme lokakuussa 2023, jonka jälkeen marraskuussa aloitettiin koneasennukset. Vanha päidentasauskone korvattiin uudella robottisolulla. Se sisältää AXA työstökeskuksen, Fanucin teollisuusrobotin kappaleiden käsittelyyn sekä koneistettaville akseleille syöttö- ja poistoradat. Perehdytys uuteen koneeseen alkoi laitetoimittajan muutaman viikon koulutuksella. Solussa saimme tuotannon käyntiin tammikuussa 2024, kertoo Laakso projektin etenemisestä.
Närpiön tehdaslaajennus otettiin normaaliin tuotantokäyttöön suunnitellusti aikataulussa alkuvuodesta 2024 kun kaikki uusiin tiloihin tulleet kone- ja kalustoasennukset saatiin valmiiksi. Laajennuksen kokonaispinta-ala on reilut 500 m² ja tilat ovat akseleiden päidentasauksen sekä tuotteiden kokoonpanon käytössä.
Tuotanto jatkui normaalisti koko laajennusprojektin ajan
Asiakaskunnan laajentaminen ja kasvutavoitteet asettivat Närpiön tehtaalle haasteita, joihin vastattiin laajennuksella. Nykyistä tuotantoa ei kuitenkaan ollut mahdollista keskeyttää missään vaiheessa investointihanketta, joten uudelle päidentasaussolulle tuli rakentaa oma tilansa.
– Laajennusprojekti suunniteltiin ja toteutettiin huolellisesti, jotta tuotanto ei häiriintyisi missään vaiheessa. Vanha kone jatkoi toimintaansa vanhalla paikallaan ja uusi kone asennettiin tehtaan laajennusosaan sen valmistuttua. Tämä mahdollisti sujuvan tuotannon koko projektin ajan sekä antoi uuden solun käyttöönottoon tarvittavan työrauhan. Nyt kun uusi solu on normaalissa käytössä, vanha kone voidaan poistaa tuotannosta ja vapautuva tila saadaan muuhun tuotantokäyttöön. Laajennus tukee kasvusuunnitelmiamme ja mahdollistaa asiakaskunnan sekä tuotantokapasiteetin kasvattamisen myös tulevaisuudessa, kertoo Laakso.
ITA Nordicin kilpailukyky on tulevaisuudessa entistäkin parempi
Närpiön tehdaslaajennuksen ja parannetun automaation myötä ITA Nordic on tehostanut prosessejaan. Koska kapasiteettia on mahdollista tulevaisuudessa vielä kasvattaa, tulevat tuotantomäärät ja kilpailukyky luonnollisesti kasvamaan entisestään.
– Tämän investointipaketin viimeisenä vaiheena uusitaan vielä toinen Närpiössä olevista kahdesta sahasta kevään 2024 aikana. Tämän jälkeen akselituotantomme aihion valmistus on vahvassa vedossa taas vuosiksi eteenpäin ja seuraavat investoinnit Närpiössä kohdistuvatkin näillä näkymin sitten akseleiden sorvaukseen, kertoo Tommi Laakso Närpiön yksikön suunnitelmista.
ITA Nordic panostaa työntekijöiden hyvinvointiin ja kehittymiseen. Moderni työympäristö mahdollistaa erinomaiset työolosuhteet sekä yksilöllisen etenemisen uralla. Nämä yhdistettynä avoimeen ja kannustavaan työilmapiiriin tekee ITA Nordicista työpaikan, jossa on reipas yhdessä tekemisen meininki.
Mittatarkkoihin koneistettaviin kappaleisiin sekä erilaisten vaativien kokoonpanojen valmistukseen erikoistunut ITA Nordic tarjoaa työntekijöilleen modernit työvälineet ja olosuhteet työntekoon. Liikevaihdosta käytetään vuosittain noin 10 % investointeihin, mikä tarkoittaa uusia koneinvestointeja sekä panostamista automaation kehittämiseen.
– Olemme moderni konepaja ja meillä on enemmän robotteja suhteessa työntekijöihin kuin autotehtaissa. Huolehdimme siitä, että kaikki koneet ja työkalut ovat kunnossa ja hyvässä järjestyksessä. Roboteille olemme automatisoineet kaikki toistuvat ja raskaat työt ja panostamme muutenkin työntekijöiden hyvinvointiin ja työskentelyolosuhteisiin. Ilmastoidut työtilat parantavat viihtyvyyttä ja helpottavat laaduntuottoa – myös kesähelteillä, sanoo ITA Nordicin tuotantojohtaja Erkki Martikainen.
ITA Nordicilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja edetä
Valmistettavien tuotteiden valmistusprosesseihin kuuluu useita eri työvaiheita. Suurin työntekijäryhmä ITA Nordicilla on koneistajat, jotka työskentelevät sorveilla, jyrsinkoneilla ja monitoimisorveilla. Osaamistaso määrittelee tarkemmin työtehtävien sisällön ja oman kehityksen mukaan voi edetä eri työtehtäviin.
– Perehdytämme kaikki työntekijämme omaan työpisteeseen jo heti alusta alkaen. Käymme läpi koneen peruskäytön sekä aihioiden ja valmiiden kappaleiden käsittelyn. Prosessiaikainen laadunvarmistus on meille tärkeää ja siksi opastamme jokaista koneistajaa valvomaan kappaleiden laatua ja mm. säätämään korjaimia sen perusteella, kertoo Martikainen.
Työtehtävissä eteneminen on yksilöllistä ja ITA Nordic haluaakin tukea jokaisen työntekijän kehitystä. Talon sisältä löytyy paljon omaa osaamista – kaikkia työntekijöitä opastetaan ja neuvotaan heidän kehityshalukkuutensa mukaan ja tarvittaessa tarjotaan ulkopuolisen järjestämään koulutusta.
– Työntekijän kehittyminen on sekä hänen itsensä että työnantajan etu. Koulutamme pääsääntöisesti haastavampiin tehtäviin talon sisällä, mutta tämän lisäksi on mahdollista osallistua tarvittaessa erilaisille kursseille, kuten CAM-ohjelmoinnin ja robotiikan kursseille. Myös työstökoneiden valmistajat tulevat meille paikan päälle pitämään esimerkiksi käyttökoulutuksia, kertoo Martikainen.
Urapolulla eteneminen lähtee kunkin työntekijän omasta innokkuudesta ja halukkuudesta kehittää osaamistaan. Tärkeintä on kiinnostus ja oikea asenne työtä kohtaan, ITA Nordicilta löytyy työkalut ja opastus niiden toteuttamiseen.
– Meillä on usein harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä, jotka työskentelevät kykyjensä mukaisissa työtehtävissä esimerkiksi pakkaamossa, viimeistelyssä sekä myös työstökoneilla. Panostamme perehdytykseen ja työjakson aikana usea opiskelija tai kesätyöntekijä ottaakin suuren harppauksen eteenpäin omassa osaamisessaan, kertoo Martikainen.
– Tietenkin tarjoamme myös kokeneemmille tekijöille haasteita ja mahdollisuuden kehittää osaamistaan. Meillä työskentelee kattavalla osaamisella työntekijöitä tuotantoprosessien eri vaiheissa, kuten koneistuksessa, tehdaslogistiikassa, viimeistelyssä, laadunvarmistuksessa, pakkauksessa sekä esihenkilö- ja johtotasolla. Kaikilla on mahdollisuudet kehittyä omassa työssään, jatkaa Martikainen
Työilmapiiri on avoin ja kannustava
ITA Nordicilla työntekijöiden tyytyväisyys on erittäin hyvällä tasolla. Työilmapiiri koetaan hyväksi ja työnteossa on tekemisen meininki: kaveria autetaan, oppimista tuetaan ja halu tehdä yhdessä asiat parhaalla mahdollisella tavalla on kova. Työntekijöiden tyytyväisyys näkyy mm. vähäisenä vaihtuvuutena.
– Ilmapiiri on meillä avoin ja yhteistyö toimii. Esihenkilöitä pidetään helposti lähestyttävinä ja heihin voi luottaa. Käymme koko tuotannon kanssa kahden viikon välein läpi niin työturvallisuuteen, talouteen, laatuun sekä viihtyvyyteen liittyviä asioita ja jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi, kertoo Martikainen.
– Meillä on käytössä myös aloitejärjestelmä ja kannustamme työntekijöitä antamaan palautetta. Kehitämme toimintaamme sen perusteella, mikä toimii parhaiten, ei sen mukaan keneltä idea on peräisin. Kaikkia työntekijöitä kohdelleen tasapuolisesti.
Työhyvinvointiin panostetaan myös työntekijöille järjestetyillä yhteisillä virkistystapahtumilla ja erinäisillä työntekijöiden muistamisilla. Meillä on käytössä myös niin kutsuttu saldopankki, joka mahdollistaa työaikojen jouston tarvittaessa. Lisäksi meillä on laajempi työterveyshuolto ja vakuutus, joka kattaa myös vapaa-ajalla tapahtuneet tapaturmat. Avoin ja kannustava työilmapiiri näkyy lopputuotteessa asti!